15 Mar 2012

Kako je lepo biti glup :)


Davnih dana Bora Đorđević-Čorba je objasnio suštinu stvari u ovoj pesmi. A ja bih sada, pokušala da pesmu analiziram iz svoje perspektive i sa ove tačke gledišta. Imam 24 godine, ne smatram za sebe da sam preterano inteligentna, neki sam prosek, ali zaista i dalje mislim da je lepo biti glup, što manje pameti, manje brige. To je dokazano, ali svakog dana se pojavljuju novi primeri koji mi pokazuju da ljudska glupot zaista nema granica.
    „Stoka ume da nervira, gutaj šta ti se servira“... E pa neću, zaista neću. Sve i da hoću, ne mogu. Već dugo izbegavam ljude za koje smatram glupima. A glupost nije samo stvar inteligencije, glupost ima mnogo veće razmere.
    GLUPE . Glupe su one koje su iste. Ako su in šiške, nosim šiške. Ako je in žuto, pretvaram se u limun ove sezone. Ako je out pratiti politička dešavanja, neću ih pratiti, sve i ako mi je život i bitisanje usko povezano možda sa politikom. Glupe su one koje besomučno jure za momcima, iako duboko u sebi znaju da od toga od starta nema ništa. Glupe su one koje se farbaju nedeljno. Glupe su one koje bez komplet make up-a ne izlaze van svoje sobe. To su takođe i one koje misle da se lepotom može sve, pa i ne pokušavaju ništa dalje od mučene srednje škole na koju su ih matori naterali. Takođe, manje pametne su one koje pitaju „gde si kupila, koliko si platila“, pa potom sve „petom u dupe“ otrče tamo i kupe to isto... zar toliko nemamo ideja? Pridružuju se i one koje svake nedelje imaju novu omiljenu pesmu i svakog meseca novi omiljeni film, kao i one koje rade sve što je trenutno najveći hit : peglamo kosu, uvijamo kosu, kvarcujemo se, ili je pak u modi porculanski ten.Glupe su one koje piju i kada im se ne pije, jer svi ostali piju. Glupe su one koje se prave da su neko drugi, i nose masku, čak par njih i menjaju po potrebi. Naravno i one koje misle da su muškarci fer i iskreni i da je će njihova ljubav da ih promeni. Glupe su one koje ne vole da se šetaju, samo vole da se voze i to u zvučnim automobilima „mečka, bembara, audi, džipovima taznih marki“ Sve su one glupe... Možda sam i ja ponekad glupa, ali nisam u masi... Glupa sam sama za sebe, posebno sam čak i glupa, van naroda. Daleko od toga da sam parti brejker, ili pak čudak koji je ogorčen pa tera kontru, jednostavno neću da budem isto glupa kao svi.


     GLUPI. Glupi su oni koji idu u teretanu da bi im majica „za u grad“ bolje stajala. Glupi su oni koji ne poštuju i lažu žene. Glupi su oni koji se lože na strane hitove, a posle trećeg piva otkinu treću strofu Sinana „Ne traži je sine“. Glupi su oni koji misle da su PRAVI muškarci jer su dlakavi. Glupi su oni koji tvrde da su extra, ili se pak tako ponašaju, a skriveno su u fazonu „daj šta daš“. Glupi su oni koji se bilo čega stide, a pogotovo osećanja. Glupi su oni koji kupuju ženama iste poklone. Glupi su oni koji misle da je fudbal bitniji od ljubavi. Takođe ubrajam i one koji su „drugi ljudi“ kada se napiju i koji se „ne sećaju“ ničega od alkohola. Glupi su oni koji misle da je „ne jebe lep, nego uporan“ uvek tačno. Glupi su oni koji teraju inat, ponajviše sebi a i oni koji grade kule i gradove, tj muškarci šablona „kralj ponoću, prosjak zore“. Glupi su oni koji furaju odeću u vidu svetlećih reklama „da se vidi raskoš“. Glupi su oni koji kad sednu za kafanski sto bacaju ključeve, telefon, davidof i zipo, da zazveči id ase vidi. Glupi su oni koji ne umeju da šetaju, samo umeju da voze. Glupi su oni koji hvale sebe, potcenjujuću druge. Glupi su oni koji kriju i lažu poreklo, godine, bračno i emotivno stanje. Glupi su oni koji glume ludilo, da bi sakrili da su ustvari emotivni. Glupi su oni koji misle da su „sve žene iste“, a još gluplji oni koji to tvrde. Glupi su oni koji pričaju a ne rade, obećavaju, a ne ispune.
     PAMETNI I PAMETNE. To su bića koja su jednostavno kul. Koja žive svoj život i nije ih briga šta je in danas, sutra, sezone ili godine. To su oni koji čitaju, pišu, koji se vole, mrze, svađaju. Kojima je materijalno prolazno, a lepota i izgled samo plus više kod drage osobe. Pametni se poznaju među sobom, pametni postoje, za razliku od glupih. Pametnih ima svuda... Samo je cilj prepoznati ih. Pametni za mene možda i nisu pametni za vas. Cilj je naći nekog pametnog iz svoje perspektive, pa makar neko drugi mislio da je glup. Moj pametan se još uvek traži. Mora da bude kul, mora da bude naj kul. Mora da ima oko za sve, mora da ne pita „šta ti je“, jer mora to da zna. Mora da se oblači kul, i mora da izgleda kul, opušteno i pametno. Mora da bude lep, meni lep, što ne znači da mora da bude maneken. Mora uvek da kaže pametnu pravu stvar, a na glupu stvar da reaguje. Jednostavno, mora biti tip van šablona. A mislim da nam je to svima cilj. Naći nekog ko nije glup, jer je LEPO BITI GLUP,ali je glupo . Nekog ko se razume u sve i ume sve što glupi ne umeju. Da ne davim više... prosto i jednostavno „retki uvek nađu retke“... A ako se nađeš u delu GLUPA ILI GLUP, menjaj nešto, jer sve očekujemo princa, a ne zapitamo se da li smo princeze da bi princ došao baš kod nas. A oni očekuju vile koje su ustvari lavice, a niti su vilenjaci, niti krotitelji lavova. Zaviri ponekad u sebe, preispitaj se... ili se pak prepusti masi i iz sveg glasa pevaj, ali ne cinično, no od srca „Ooooooo kakoooo je lepo biti gluuuup “ . Toliko od mene dragi i drage moje . Si juuuu :*

No comments:

Post a Comment